ΟΡΘΟΔΟΝΤΙΚΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ

orth2Τί είναι Ορθοδοντική;

Είναι η ειδικότητα της οδοντιατρικής, που ασχολείται με τη διευθέτηση των δοντιών στα οδοντικά τόξα και την καθοδήγηση των γνάθων σε αρμονικές θέσεις μεταξύ τους, με στόχο την αποκατάσταση της καλής λειτουργίας του στόματος και της αισθητικής του προσώπου.

 Σκοπός μας είναι η έγκαιρη διάγνωση ώστε να θεραπεύσουμε τα οδοντικά σας προβλήματα και να ομορφύνουμε το χαμόγελό σας με τον πλέον ευχάριστο και σύγχρονο τρόπο αλλάζοντας την εικόνα που έχετε για την οδοντιατρική.

Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΟΡΘΟΔΟΝΤΙΚΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ βελτιώνει την μάσηση, την αισθητική του προσώπου επηρεάζοντας την σκελετική ανάπτυξη των γνάθων, διορθώνει αρκετά προβλήματα ομιλίας και γενικά ένα όμορφο χαμόγελο πάντα βελτιώνει την αυτοπεποίθησή μας και κατά συνέπεια την κοινωνική μας ζωή, την καριέρα μας και την ψυχολογία μας.

Η ορθοδοντική θεραπεία σήμερα γίνεται κυρίως με ακίνητους μηχανισμούς (σιδεράκια που τοποθετούνται στην εξωτερική επιφάνεια όλων των δοντιών). Τα σύγχρονα σιδεράκια είναι μικρά και διακριτικά, υπάρχουν και διαφανή (πορσελάνινα) τα οποία προτιμούν οι ενήλικες μιας και είναι αισθητικά και ελάχιστα ορατά. Επίσης υπάρχουν και τα γλωσσικά σιδεράκια και η τεχνική invisalign με διαφανείς νάρθηκες. Υπάρχουν βέβαια και οι κινητοί μηχανισμοί (μασελάκια) τα οποία εφαρμόζονται κυρίως στην περίοδο των 8-11 ετών και συνήθως χρησιμοποιούνται σαν συμπληρωματικό μέρος της θεραπείας με σιδεράκια.

Η θεραπεία μπορεί να αρχίζει περίπου στην ηλικία των 8 ετών. Από αυτή την περίοδο το εκπαιδευμένο μάτι του ειδικού (καθώς και του γενικού οδοντίατρου από τον οποίο παραπέμπεται ο ασθενής) εντοπίζει τα προβλήματα που ήδη αρχίζουν να εμφανίζονται (και τα οποία δεν πέφτουν στην αντίληψη των γονέων) και στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων απλώς ενημερώνει τους γονείς για το αν και πότε πρέπει να ξεκινήσει η θεραπεία. Γενικά ισχύει ο κανόνας όσο νωρίτερα τόσο το καλύτερο διότι ο ορθοδοντικός μπορεί από νωρίς να προλαμβάνει μια ορθοδοντική ανωμαλία (συμβουλεύοντας τους γονείς για διάφορες επιβλαβείς συνήθειες του παιδιού) ή και να εμποδίζει την επιδείνωση της.

Μέχρι ποια ηλικία;

orth3Η ηλικία δεν πρέπει να σας απασχολεί.

Η μοναδική σχεδόν περίπτωση που δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί ορθοδοντική θεραπεία είναι όταν υπάρχει έντονο περιοδοντικό πρόβλημα,οπότε και τα δόντια είναι εύσειστα. Η κλινική εξέταση και η μελέτη των ακτινογραφιών θα επιβεβαιώσουν τη δυνατότητα.

Είναι αποδεδειγμένο ότι τα προβλήματα στη σύγκλιση των δοντιών επιδεινώνονται με το πέρασμα του χρόνου. Όταν τα δόντια μας δεν «κλείνουν» σωστά, οι λειτουργικές δυνάμεις που ασκούνται στο στόμα με τη μάσηση και την ομιλία τείνουν να μετακινήσουν τα δόντια. Καθώς μεγαλώνουμε, οι ιστοί και το κόκαλο που συγκρατεί τα δόντια εξασθενίζουν, και έτσι οι λειτουργικές δυνάμεις «στραβώνουν» τα δόντια ευκολότερα, γι’ αυτό τον λόγο είναι δυνατόν να εμφανίζονται τα ορθοδοντικά προβλήματα και αργότερα σε μεγαλύτερες ηλικίες.

Φροντίδα

orth1Το βούρτσισμα των δοντιών τουλάχιστον 3 φορές την ημέρα, ο καθαρισμός με το νήμα και η περιοδική χρήση στοματικού διαλύματος είναι ενέργειες που δεν πρέπει να παραλείπονται, γιατί, αν στα δόντια και γύρω από τα αγκύλια (σιδεράκια) παγιδευτούν υπολείμματα φαγητού,…συνεπώς και οδοντική πλάκα…, προκαλείται ερεθισμός των ούλων, κακοσμία του στόματος, κοιλότητες στα δόντια καθώς και μόνιμα σημάδια επάνω τους. Αν το βούρτσισμα δεν μπορεί να γίνεται ύστερα από κάθε γεύμα, τότε είναι απαραίτητο το καλό πλύσιμο με νερό. Βασικό για τον καλό καθαρισμό των δοντιών είναι να διατηρείται η οδοντόβουρτσα σε καλή κατάσταση (τα αγκύλια φθείρουν γρήγορα την οδοντόβουρτσα, γι’ αυτό πρέπει να αντικαθίσταται συχνά). Με προσοχή πρέπει να γίνεται και ο καθαρισμός με οδοντικό νήμα. Αν το παιδί τηρεί αυτούς τους κανόνες, έχει εξασφαλίσει την υγεία των δοντιών του μετά την ολοκλήρωση της ορθοδοντικής θεραπείας.